Pub och restaurang

Mikael Sawing växte upp med Pub Lokus och har härliga minnen från tiden då Monaco Blues Band, Rydell & Ouick, JJ da Silva och Pugh Rogefeldt och många andra artister och band uppträdde här.

Men byggnadens historia går ännu längre bakåt i tiden – redan på slutet av 1800-talet byggdes det och var från början ett salteri. Det blev sedan ett järnvägshotell, troligtvis i samband med järnvägens öppnande runt 1913. Lokaljournalisten Terje Fredh berättar att dåvarande statsministern (1932-1946) Per Ahlbin Hansson har bott på hotellet.

– En annan rolig historia är att förbrytarparet ”bildsköne Bengtsson” och ”tatuerade Johansson”  som härjade på 30-talet har bott på hotellet, berättar Mikael.

Första gången byggnaden var till salu tittade Mikael på lokalerna, men det blev ingen affär. Men fröet låg och grodde och när han fick tillfället igen i November 2015 slog han till tillsammans med sin sambo och numera delägare Yvonne Hermansson.

Medan rummen renoverats i klassisk skandinavisk stil med fräscha nykaklade och moderna badrum, så var det självklart för Mikael och Yvonne att puben skulle rustas upp i traditionell stil med stark anknytning till sin historia som järnvägshotell och pub.

Båsen, som påminner om gamla järnvägsvagnar, byggde Mikael själv men fick hjälp att stoppa och klä med tyg. Detaljer som de gjutna lamporna i industridesign och tidsenliga stolar fullbordar intrycket.

Den vackert snidade baren i trä är helt bevarad, men framhävs numera genom modern belysning.

Krogen är inte öppen för allmänheten på heltid, men gästernas frukost serveras här och ibland arrangeras temakvällar som blivit ett populärt inslag i Lysekils nöjeskalender. Det finns nu sittplats för 70 personer i puben, som även kan hyras för privata evenemang.

Boka rum

Funderar du på något så ring oss på telefon: +46(0)523 10058
eller maila info@lokushotel.se

Aktuellt

Nu kan du boka våra nyrenoverade
rum. Välkommen att höra av dig med
bokningsförfrågan.